Argali je spárkatý savec z čeledi skotu. Jedná se o největšího zástupce divokých ovcí – jeho délka je 120-200 cm, výška v kohoutku 90-120 cm a hmotnost 65-180 kg. Samci i samice mají dlouhé rohy, ale u samců vypadají mnohem větší a působivější a mohou tvořit až 13 % celkové tělesné hmotnosti. Rohy jsou až 190 cm dlouhé, stočené do spirály s konci ven a nahoru. Barva těla různých poddruhů se značně liší od světle pískové po tmavě šedohnědou, ale spodní část těla obvykle vypadá znatelně světlejší. Na bocích podél celého těla jsou tmavě hnědé pruhy, jasně oddělující tmavší vršek a světlejší spodek. Samci se vyznačují tím, že mají kolem krku prstenec světlých chlupů a také prodloužené chlupy na zátylku.
Argali žijí v horských a podhorských oblastech střední a střední Asie v nadmořské výšce 1300-6100 m n. m. – v Pamíru, Himálaji, Altaji, pohoří Sajany v Mongolsku a Tibetu. Horské ovce preferují otevřená prostranství – stepní svahy hor a podhůří se skalami, vysokohorské louky, skalnaté rokle porostlé křovím, údolí se skalnatými kopci. Vyhněte se hustému dřevnatému porostu.
Životnost horských ovcí je 10-13 let.
Místní lovci hromadně střílejí horské ovce pro jejich rohy, které aktivně využívají léčitelé čínské tradiční medicíny k přípravě různých lektvarů. Argali jsou často vytlačeni z pastvin hospodářskými zvířaty, poté se pole stávají zcela nevhodnými pro krmení horských ovcí. Pokles počtu je také extrémně negativně ovlivněn klimatickými změnami, příliš tuhými nebo velmi zasněženými zimami. Argali je součástí Červené knihy Ruské federace. Pro obnovení početnosti druhů jsou ohrožená zvířata umisťována také do zvláště chráněných území a chována v zoologických zahradách.

Horské ovce patří do kategorie zvířat, která se vyznačují sedavým způsobem života. V zimě a v létě provádějí bovidní artiodaktylští savci takzvané vertikální migrace. S nástupem léta se argali spojují do relativně malých stád, skládajících se z maximálně třiceti zvířat, a v zimě se takové stádo výrazně zvětšuje a může zahrnovat několik stovek zvířat různého věku. Skupinu horských ovcí může reprezentovat jak sdružení samic a mláďat, tak samostatné skupiny mládenců. Argali jsou charakterizováni jako velmi opatrní a docela inteligentní savci, schopní téměř neustále sledovat celou situaci kolem sebe. Když se objeví úplně první známky nebezpečí, argali ustoupí směrem, který bude pro nepřátelské pronásledování nejméně dostupný. Maximální aktivita bovidních horských ovcí je pozorována v časných ranních hodinách a v poledne si zvířata hromadně odcházejí odpočinout, kde v leže přežvykují. Argali se raději pase v chladných ranních a večerních hodinách.

ČTĚTE VÍCE
Je možné jíst med ráno na lačný žaludek?

Jídlo

  • Kde koupit jídlo
  • Konzultace s veterinářem

Argali patří do kategorie býložravců, a proto hlavní potravu artiodaktylů tvoří pestrá bylinná vegetace, která je charakteristická pro oblast a region, ve kterém se poddruh vyskytuje. Podle četných vědeckých pozorování upřednostňuje bovid argali obiloviny před jakýmkoli jiným typem rostlinné potravy.

Chov

  • Kde se léčit
  • Konzultace s veterinářem

Pohlavní dospělost u žen nastává ve druhém roce života, zatímco u mužů až v pátém roce života. Období říje se mezi populacemi liší, ale obecně trvá od října do listopadu. Na začátku období páření se samec argali utká o právo vlastnit samici, přičemž se navzájem střetávají svými rohy. Březost trvá 150-160 dní, poté se rodí 1-2 jehňata. Před otelením, ke kterému dochází brzy na jaře, se samice oddělí od stáda, najde si odlehlé místo a prvních pár dní stráví s jehňaty. Péče samice o potomstvo trvá asi 4 měsíce, poté se jehňata zcela osamostatní. Samci se neúčastní chovu jehňat.

Největší z deseti poddruhů ovcí argali ve fauně SNS. V Rusku žije kromě Altaje pouze v Tyvě. Mimo Rusko se argali vyskytují pouze v Mongolsku. Obecně se jedná o jediné stanoviště poddruhu a zvířata, která putují, překračují státní hranici. Čísla jsou všude nízká. Ekonomickou hodnotu mají kříženci altajských ovcí s domácími. Práce v tomto směru nedávno začaly v jedné z horských vesnic Mongolska. Altaj se jmenuje Kochkor.

Postavení. I kategorie. Poddruh argali, který je ohrožený. Zahrnuto v Červených knihách SSSR a RSFSR.

Stručný popis vzhledu

Velká, štíhlá, proporcionálně stavěná zvířata. Výška mužů v kohoutku dosahuje 122, ženy 114 cm, hmotnost prvního je až 200, ženy – až 103 kg. Samci i samice mají rohy. U starých samců dosahují velmi působivých velikostí: délky až 151 cm, s obvodem u základny až 55 cm a hmotnosti až 22 kg [1-3]. Samice mají mnohem menší rohy. Barva hustých hustých vlasů v zimě se mění od hnědohnědé po světle šedo-načervenalou. Břicho a zadní část těla kolem krátkého ocasu jsou světlejší – bělavě žluté nebo téměř bílé. Staří samci jsou obvykle tmavší než samice a mladí. V létě jsou zvířata natřena jasnější hnědočervenou barvou.

ČTĚTE VÍCE
Jak sušit obilí bez sušičky?

Distribuce

V současné době zůstávají tři izolované mikropopulace argali poblíž hranic s Mongolskem a Čínou podél jižních okrajů náhorní plošiny Ukok, na hřebeni Sailyugem a v horách poblíž horního toku řeky. Chulyshman poblíž jejího přítoku řeky. Bogojaš [2, 4-12].

Habitat

Hlavními stanovišti argali v regionu jsou horské stepi na úpatí hřebenů a otevřená prostranství na svazích v nadmořských výškách od 2 do 3 tisíc metrů nad mořem. V těchto místech není žádná lesní vegetace. V nedávné minulosti byly houštiny keřů – břízy okrouhlolisté a vrby – běžné. V současné době jsou keře téměř úplně sežrány dobytkem a vyskytují se jen příležitostně na malých plochách. Bylinnou vegetaci na stanovištích argali reprezentují asociace malotravní obilnina, obilnina-luskoviny a obilnina-kobrezie. Porost trávy byl z velké části spásán a vykácen četnými ovcemi, kozami a jaky v těchto místech. Do konce zimy je zásoba přízemní fytomasy (vzhledem k vyschnutí vzduchu) pouze 30-50 g/m2 a projektivní pokryv s vegetací se blíží 6-12 % [6]. Kamenné suťoviny, strmé svahy a sněhová pole slouží jako ochranná místa pro argali. Během teplých období chodí altajské ovce na solné lizy maximálně každé 2-3 dny a k napajedlům velmi zřídka. Všude v zemích, kde jsou stále zachovány altajské horské ovce, je spousta hnoje – „koláče“ jaků, „ořechy“ ovcí a koz. Voda v těch pár potocích je doslova napuštěná hnojem. V důsledku nadměrné pastvy domácími zvířaty lze stav stanic argali jako celku hodnotit jako mimořádně nepříznivý [2, 6, 8, 12, 13].

Počet a trend jeho změny.

V 14. století byly horské ovce zaznamenány na hřebeni Tigiretsky hraničícím s Kazachstánem a na sousedních pohořích [15]. Na začátku 16. století se slavily v horách u řeky. Argut a na náhorní plošině Chulyshman [600]. Koncem 220. – začátkem 230. stol. argali byly zaznamenány na Sailyugem [1995]. Pozdější studie objasnily změny areálu, konstatovaly neustálé zmenšování jeho plochy a pokles počtu na 310, poté na 320-1 jedinců. Do roku 4 nepřesáhl počet argali i s jejich telaty na území republiky 6-9 jedinců [12-XNUMX, XNUMX, XNUMX-XNUMX].

limitující faktory.

Především se jedná o antropogenní dopad v jeho různých podobách. V dnešní době je mezi nimi na prvním místě přímé vytlačování argali z jejich původních, nyní posledních biotopů stády domácích zvířat. Kozy a jaci nejsou o moc horší než horské ovce ve své schopnosti rozvíjet pastviny v nejhůře přístupných oblastech hor a nakonec je vytlačit na pusté vrcholky hřebenů. Počet hospodářských zvířat překračuje všechny rozumné limity a možnosti pastvin, což vede k jejich znehodnocování a zhoršování potravní nabídky volně žijících zvířat. Druhým největším negativním dopadem na argali je pytláctví. Jsou natočeny jak na severním, ruském makrosvahu Sailyugem, tak na jižním, v Mongolsku. Vzácná zvířata se loví i na jiných místech, včetně území přírodní rezervace Altaj. Negativní roli sehrály i rozsáhlé geologické průzkumné práce v 70. a 80. letech. v biotopech argali poblíž hranic s Mongolskem a Čínou a práce na vymezení sovětsko-mongolské hranice v letech 1980-81. V tomto případě byla použita výkonná technika – traktory, terénní vozidla, vrtulníky a byly prováděny trhací práce [2]. Dalším negativním faktorem v životě argali se stal nedávný nárůst pro zvířata obtížných zasněžených zim, kdy se znatelně zvyšuje přirozená úmrtnost na přírodní faktory [17]. V důsledku všech těchto procesů dochází k trvalému poklesu počtu altajských horských ovcí, vymírání a mizení určitých míst – „ohnisek“ jejich biotopu [2, 4, 10, 17].

ČTĚTE VÍCE
Jak můžeš odmítnout jméno Veronica?

Vlastnosti biologie

Altajští argali se vyznačují pravidelnými sezónními migracemi. Zvláště jasně jsou viditelné v mikropopulaci Sailyugem. Na jaře se argali přesouvají z jižního makrosvahu Sailyugem na severní, kde jsou pro ně v suchém letním období příjemnější podmínky než na jižním, silně osluněném. Na podzim se vracejí zpět [2, 4, 10, 17]. Kromě přírodních a klimatických faktorů mají na načasování migrací významný vliv migrace chovatelů hospodářských zvířat se stády hospodářských zvířat. Pastýři a pastýři z Altajské republiky tak v říjnu vyženou svůj dobytek na severní makrosvah Sailyugem. Mongolští chovatelé hospodářských zvířat zároveň ženou hejna z jižního makrosvahu tohoto hřebene dolů do údolí. Na jaře je tomu naopak. Příchod a odchod pastevců tedy vede k posunům ve vypouštění dobytka z jižních nebo severních makrosvah a příchod a odchod pastevců v podstatě určuje načasování migrací divokých ovcí. Charakteristickým rysem biologie argali je jejich vynikající adaptabilita na extrémně drsné klimatické podmínky vysočiny na jihu regionu. Ne všechna divoká zvířata vydrží silné zimní mrazy, často doprovázené silným větrem, při absenci jakýchkoli spolehlivých úkrytů. V oblasti Kosh-Agach, kde argali žijí, je průměrná roční teplota minus 6-70 C. Přitom, jak ukázaly pokusy o chov argali v zajetí, se jim, zdánlivě v příznivějších klimatických podmínkách, moc nedaří. Je zřejmé, že je to způsobeno jejich nízkou tolerancí vůči určitým faktorům prostředí.

Chov

Altajské horské ovce byly opakovaně chovány v zajetí, v zoologických zahradách v Německu a Americe. Všechny tyto pokusy byly neúspěšné, zvířata uhynula. V 80. letech byli argali chováni po dobu 6 let ve výbězích v Biologickém ústavu Sibiřské pobočky Akademie věd. Tyto práce odhalily nízkou adaptivní plasticitu altajských argali a navzdory některým úspěchům nakonec skončily smrtí všech argali, jak těch, kteří byli chyceni ve volné přírodě, tak těch, kteří se narodili v zajetí. Pravděpodobně je nutné chovat argali v zajetí buď v blízkosti jejich biotopů, nebo vytvořit speciální, speciální podmínky pro jejich údržbu a péči [4, 17].

Bezpečnostní opatření přijata.

Malá mikropopulace argali žije v přírodní rezervaci Altaj. V jižní části regionu Kosh-Agach, včetně Sailyugem, již v 70. letech. byla vytvořena rezervace o rozloze více než 300 tisíc hektarů. Ani v záloze, a tím spíše v záloze, se nevede pořádný boj proti pytláctví. Navzdory zpřísnění represivních opatření přijatých vládou Altajské republiky v posledních letech střelba na argali pokračuje.

ČTĚTE VÍCE
Je možné jíst plody physalis?

Nutná bezpečnostní opatření

Kromě organizace skutečné ochrany stanovišť argali v hranicích stávající přírodní rezervace Altaj je vhodné vytvořit malou chráněnou oblast na Sailyugem – asi 17-18 tisíc hektarů – jako pobočku této rezervace [2]. V ideálním případě by bylo velmi slibné vytvořit mezistátní rusko-mongolskou rezervaci v hranicích pohoří argali [18]. Je také nutné rozšířit propagandu na ochranu těchto cenných ohrožených zvířat všemi dostupnými metodami a prostředky.

Zdroje informací: 1. Sopin, 1973; 2. Sobanský, 1992; 3. Anchiforov, nepublikované materiály; 4. Anchiforov, 1990; 5. 1995; 6. Anchiforov a kol., 1993; 7. Prisyazhnyuk a kol., 1992; 8. Sopin, 1976; 9. 1977; 10. Fedosenko, 1989; 11. Filus, 1992; 12. Filus a kol., 1987; 13. Fedosenko, Skuratov, 1990; 14. Pallas, 1773; 15. Ledebour a kol., 1993; 16. Sapozhnikov, 1949; 17. Anchiforov, Faleev, 1993; 18. Malkov, 1993.

Zdroj: Malkov N.P. (odpovědný redaktor) „Červená kniha Altajské republiky (zvířata).