Někdy se usazuje vedle člověka, v zimě přichází zvířata ke krmelcům s obilným krmivem. Létající veverka je chována jako domácí mazlíček, ale pokud je klec malá, zvíře rychle zemře.

Veverka má velmi krásnou srst, ale tenkou a křehkou kůži, takže není předmětem lovu.

Veverky jsou běžné v jehličnatých a smíšených lesích Eurasie od Finska a Baltského moře po východní Sibiř a Koreu, na ostrovech Sachalin a Hokkaido. Někdy vstoupí do lesostepi. Vedou převážně stromový způsob života.

Внешний вид

Rozměry jsou malé: délka těla 12-23 cm, ocas 11-13 cm.Průměrná hmotnost 140 gramů. Oči jsou velmi velké a černé. Létací blána sahá od ruky přední končetiny k holenní kosti zadní končetiny. Mezi ocasem a zadními končetinami není žádná blána. Srst je hustá, měkká a dlouhá, hustší a jemnější než u veverky. Na hřbetě je barva srsti stříbrnošedá, na břiše špinavě žlutobílá. Ocas bývá šedý nebo s černým lemem, načechraný, srst na ocasu má mírný hřeben do stran. Sedící zvíře drží ocas přehozený přes záda.

Životní styl a společenské chování

Veverka je aktivní hlavně v noci. Celý den tráví v dutém stromě nebo hnízdě z mechu a lišejníků. Podlaha v hnízdě je pokryta suchým listím, trávou a vlastní srstí. S blížící se zimou si poletuška začíná zateplovat svůj domov, v létě vyhazuje z hnízda část stavebního materiálu. Zvíře se v zimě neukládá k zimnímu spánku, ale v silných mrazech se může dostat do stavu strnulosti, který trvá několik dní.

Létající veverka snadno skáče a šplhá po kmenech a větvích – hlavou nahoru i dolů. Letová membrána mu umožňuje provádět klouzavé skoky dlouhé až 50 metrů. Během letu jsou přední končetiny zvířete široce rozkročeny a zadní končetiny jsou přitisknuty k ocasu a vytvářejí charakteristickou trojúhelníkovou siluetu. Změnou napětí membrány létající veverka manévruje, někdy změní směr letu o 90°. K brzdění používá ocas. Dopadá na kmen tečně, jakoby ze strany. Před přistáním zaujme svislou polohu a dopadne na všechny čtyři nohy najednou, načež okamžitě přeběhne na druhou stranu trupu. Toto chování vám umožňuje vyhnout se opeřeným predátorům.

Veverky vedou převážně samotářský způsob života, páry tvoří pouze v období rozmnožování. Zároveň nemají vyhraněné jednotlivé oblasti, pouze známé krmné cesty. Někdy můžete na jednom stromě spatřit několik poletujících veverek, ale v období nepáření se pravděpodobně jedná o mláďata ze stejného chovu. Kojící samice jsou agresivnější a chrání svá hnízda.

ČTĚTE VÍCE
Jaké jsou kontraindikace pro chaga?

V lese je těžké vidět létající veverku. V zimě latríny prozrazují svou polohu – oranžové hromady trusu jsou ve sněhu vidět už z dálky.

Vocalization
Zvukový repertoár je podobný jako u veverek: cvakání, cvrlikání.
Krmení a chování při krmení

Poletující veverky opouštějí svá hnízda za soumraku při hledání potravy. Základem jejich stravy jsou pupeny listnatých stromů, vrcholy výhonků a mladé jehličí. S oblibou okusují kůru na tenkých větvích listnatých stromů a keřů, jedí semena borovice a modřínu, jehnědy olše a břízy. V létě často jedí houby a bobule. Někdy si ve svých hnízdech ukládají potravu.

Reprodukce a rodičovské chování

Veverky se rozmnožují jednou ročně, na jaře. Páří se v únoru až březnu, březost trvá jeden měsíc a vrh obvykle obsahuje 2-5 mláďat. Novorozenci jsou nazí a slepí, oči se jim otevírají ve věku 2 týdnů. Ve 36-41 dnech života začínají opouštět hnízdo, o týden později začnou provádět první cílené skoky a do dvou měsíců začnou klouzat.

O mláďata se stará pouze samice. Poté, co začnou opouštět hnízdo, vede je, ukazuje jim cesty a dostupné jídlo. Dvouměsíční létavci jsou již prakticky samostatní.

V přírodě žijí ne více než 5 let, v zajetí (v prostorném velkém krytu, kde je prostor pro dlouhé skoky) – 9-13 let.

Historie života v ZOO

Chovat poletující veverky v zoologické zahradě není těžké. První páry poletujících veverek pro moskevskou zoo byly odchyceny na západě moskevské oblasti. Tato zvířata můžete vidět na Starém území ZOO v pavilonu Noční svět ve výběhu Smíšený les, kde žijí společně s obyčejným ježkem a plchem. Pomocí různých pater klece spolu dobře vycházejí.

Při chovu ve výstavních ohradách se zvířata nerozmnožují, protože vyžadují výrazný sezónní teplotní rozdíl. Reprodukční páry chováme ve venkovních výbězích, kde zvířata pravidelně rodí.

Veverky se krmí každý den umístěním potravy do závěsných krmítek. Existují samostatná krmítka pro šťavnaté krmivo a obilí. Strava létavek se skládá z čerstvého ovoce, sušeného ovoce, semen borovice a smrku, sušeného mléka, vitamínových a minerálních doplňků, mléko se přidává kojícím samicím. Pravidelně umisťujeme čerstvě nařezané větve, protože to je nejdůležitější potrava pro poletující veverky.

ČTĚTE VÍCE
Jaké odrůdy lilií jsou bez zápachu?

Výzkumná práce s tímto druhem v moskevské zoo

1. S.V. Popov, O.G. Ilčenko, E.Yu. Olekhnovich, 1998 „Činnost zvířat na výstavě „Noční svět“, Vědecký výzkum v zoologických parcích, vydání 10.

2. E.Yu. Olekhnovich, O.G. Ilčenko, 1998 „Vliv návštěvnosti výstavy „Noční svět“ na aktivitu poletujících veverek (Pteromis volans)“, Vědecký výzkum v zoologických parcích, číslo 10.